Sıkça Sorulan Sorular

Evet. Avukat, eğer dosya içeriği ile mesleki veya etik sebepler arasında çelişki görüyorsa davayı almama hakkına sahiptir.

Evet. Avukatlık Kanunu gereği avukatlar meslek sırrı taşıyan bilgileri açıklayamaz. Bu yükümlülük ömür boyudur.

Hayır. Avukat, sizin haklarınızı en iyi şekilde savunur ama sonucu mahkeme belirler. Davanın kazanılacağına dair garanti verilmesi etik değildir.

Evet, maddi durumu yetersiz olanlar adli yardım kapsamında Baro'dan ücretsiz avukat talep edebilirler. Gerekli belgelerle başvurulması gerekir.

Evet, dava kazanıldığında karşı taraf “vekalet ücreti” adı altında bir kısmını ödemek zorunda kalabilir. Ancak bu, sizin avukatınıza ödemeniz gereken ücreti tamamen kapsamaz.

Açabilirsiniz. Fakat anlaşmalı boşanmalarda dahi hak kaybı yaşamamak için avukat yardımı önerilir. Çekişmeli davalarda ise avukat neredeyse zorunlu hale gelir.

Evet, danışma hizmeti de bir hukuki hizmettir ve genellikle ücretlidir. Ancak ilk görüşmede bazı avukatlar ücretsiz ön bilgi verebilir.

Türkiye Barolar Birliği’nin yayınladığı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi esas alınarak belirlenir. Ancak avukatlar, bu tabanın üzerinde kendi ücretlerini belirleyebilir.

Evet, bazı davaları bireysel olarak açabilirsiniz. Ancak hukuki bilgi eksikliği nedeniyle hak kaybı yaşama ihtimali çok yüksektir. Bu yüzden bir avukattan destek alınması tavsiye edilir.

Hukuki bir problem yaşadığınızda, dava açmadan önce veya size dava açıldığında bir avukata başvurmanız gerekir. Ayrıca sözleşme yaparken, miras paylaşımında, işten çıkarılma durumlarında da danışmak önemlidir.

Her dava için avukat tutmak zorunlu değildir; kişi kendisini temsil edebilir. Ancak hukuk bilgisi gerektiren konularda hak kaybı yaşamamak için avukat desteği önerilir.

İcra takibi, borçlunun borcunu ödememesi durumunda alacaklının icra dairesi aracılığıyla başlattığı yasal tahsilat sürecidir. Alacaklı, icra müdürlüğüne giderek takip talebinde bulunur ve borçluya ödeme emri gönderilir.
sıkça sorulan sorular
Hemen Ara